Thursday, December 2, 2010

Ketahui Kos dan Kelajuan Internet Seluruh Dunia

Jika hendak dibandingkan kos dan kelajuan yang disediakan oleh pembekal perkhidmatan internet di Malaysia mungkin ibarat langit dan bumi perbezaannya dengan pembekal perkhidmatan internet lain di luar negara khususnya negara Jepun.

Daripada 20 negara yang disenaraikan oleh ITIF Broadband Rankings, Jepun diletakkan di ranking pertama kerana antara pembekal perkhidmatan internet dengan kelajuan tinggi dan kos yang amat rendah dikenakan kepada pengguna.

Dibawah ini, terdapat jadual perbandingan antara beberapa negara yang berada di dalam senarai ITIF Broadband Rankings kecuali Malaysia.

Bil. Negara Harga Kelajuan
1.

Jepun

$0.27 61Mbps
2.

Korea

$0.45 46Mbps
3.

Amerika Syarikat

$3.33 4.8Mbps
4.

Portugal

$11.00 8Mbps
5.

Malaysia

$30.00 1.2Mbps

Mungkin selepas ini pembekal perkhidmatan jalur lebar sepeti Maxis, Celcom, Digi, P1 Wimax dapat mengikut jejak langkah pembekal jalur lebar luar negara yang lain dengan menyediakan kelajuan internet dengan harga yang lebih rendah.


7 comments:

Mizi a.k.a SKELERTOR said...

trust me Maxis, Celcom n P1 takkan dapat offer service lebih dari TM.. sbb dorang pki TM backbone.. so takde different

Digi mgkn sbb die stand alone..

ron said...

sama jugak dengan aku trust Maxis jugak berbanding yang lain...

syamsul rijal said...

ijin baca disini sob sambil copas

Ahmad Zaki said...

Assalamualaikum....

Tidak lupa juga pada Streamyx.. Diharapkan TM dapat menilai semula tahap kualiti perkhidmatan jalur lebar Streamyx...

Janganlah pula untuk meninggikan imej, dibandingkan pula dengan negara Monggolia, Tibet atau Venuzuela... Bandingkan dengan negara2 seperti contoh terbaik di atas...


Btw.., Singapura & Indonesia berada di nombor berapa ye...?

Idy Saha said...

Hmm tu lah. tension ada berukband yg lembab ni. ish.

Tn.Punya said...

memang tak patut syarikat2 malaysia kaut untung lebih..aku punya maxis rm48 cuma 1.5gb data je..dengan kelajuan tak sampai pon 720kps..huhu

ASSOYFINGER67 said...

yang kaya akan terus kaya..tu lah kita...dah dididik gitu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...