Monday, May 3, 2010

Memasang (Install) Pangkalan Data MySQL

Salam ukhuwah dan ta'zim kepada rakan² blogger kat luar sane, semoga hari isnin ni memberikan semangat baru untuk memulakan tugas² harian termasuk lah diri aku sendiri...Hari ini adalah hari pertama aku bekerja dalam kalendar bagi bulan mei, rasanya masa begitu pantas berlalu meninggal kan kite semua sekarang ni...cukup lah dulu mukadimah yang nak aku sampaikan, berbalik kepada tajuk entri terbaru ni...aku sebenarnya nak berkongsi pengetahuan serba sedikit cara untuk memasang (Install) pangkalan data MySQL di dalam laptop/personal komputer korang kat luar sane...harap² tutorial ni memberikan manfaat kepada kite semua dan klik sini untuk download setup fail yang diperlukan...

1. Double Click fail setup yang telah di download dan klik Next button


2. Klik I Agree button


3. Klik Next button


4. Klik Next button


5. Taipkan localhost di bahagian Server Name, email sendiri di bahagian Administartor's Email Address, Apache HTTP taipkan 8080 dan klik Next button


6. Enter root password, Re-enter root password taipkan 123 dan klik Install button


7. Tunggu hingga siap proses dan klik Next button


8. Klik Finish button


9. Selepas siap Install, gunekan browser Mozilla Firefox dan taip http://localhost:8080/phpmyadmin dibahagian address bar


10. Di bahagian User Name taipkan root dan klik OK


11. Sekarang dah pun boleh gunekan pangakalan data MySQL




13 comments:

Ridhwan bin mohd yunus said...

salam ron.. perghh.. cantik blog ko nie la........ cantik gile... ron wa nak citer kat ko yang wa da kena tipu ngan pinjaman kowaja... gila jahat kowaja tuh... semuga tuhan merahmati koperasi tu... heh.. citer nie leh wat modal ngeteh sampai pagi.. hehehehe

ron said...

w'salam...topik menarik kalo aku masukkan dalam blog aku ni...aku ujung bulan ni turun kluang ambik cuti berehat lagi, lokasi ngeteh tempat yang sama...hahaha

✿Lovillea✿ said...

cop2 menyampok sat... kne tipu ngn kowaja??? aittt pasai pa??

hehehehehhe

ok2 en.ron bgus r de tutorial cm nie... lg2 utk sy yg budak buta IT sket.. merangkak2 belajo.. hahhahahaha...

btw good for me.. hiksssss...

miss neelopher said...

thanks info tu.. siap google lagi MySQL tu mende.. haha

belalang hijau said...

salam en ron...
belalang pun nak tanye soalan same mcm miss neelopher...
MySQL tuh ape?
apps tuh just leh pakai dgn mozilla je ke?klu guna google chrome?

RozaniGhani said...

la... tu je?
MySQL dengan Apache tak sama la.
Kadang-kadang Apache tak perlu on pun. Ko nak buat localhost untuk apa? CMS or main game?

ron said...

MySQL ni adelah salah satu pangkalan data yang bertujuan untuk simpan maklumat...korang mesti pernah gune Microsoft Access kan? Microsoft Access tu pun salah satu software pangakalan data...untuk browser tu aku rasa support untuk semua, sebab nya MySQl ni ade lah Open Source...MySQL ni biasa nya digunakan oleh developer macam aku, tutorial ni share bagi sape yang ingin tahu dan student² kat luar sane...

Nisaeciz said...

sebenanya, ini apa ek?

NISECA suka merapu

Zie Myyav.net said...

Pakai je Wamp (Windows Apache MySQL PhpMyAdmin). Sya biasa ajar guna wamp untuk budak2 yg baru nk blajar psal develop site..

JMR said...

info2 yg menarik nih..TQ2

nabil_potter said...

cool :)

Tn.Punya said...

korang nak tahu sapa pemilik blog ni..dia otai database bro...

pN.rOs said...

wow patutla sangat terer bab2 database...
adoiii
makin hari dok kat alam maya ni makin ramai insan2 otai yang menjelma...
hebatla jadi orang2 yang hebat...
rasa terkecil sekejap

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...