Thursday, May 13, 2010

Trick Menggunakan Microsoft Excel

Rupenya esok dah masuk hari jumaat, cepat nya masa berlalu dan dekat seminggu jugak lah aku tak buat entri terbaru dalam blog Papan Kekunci Ku ni...dengan blogwalking yang memang hancur untuk rekod aku dalam minggu² kesibukan sekarang...huhuhu. Dengan sibuk bergotong royong kat opis, sibuk dengan coding projek dalaman dan luaran, sibuk buat silibus untuk mengajar...macam tak cukup tangan lak, rasa macam nak pakai kaki pun ade...hahaha. Ok lah, sebagai buah tangan entri terbaru aku ni...aku nak tunjuk kan sedikit tutorial Microsoft Excel yang baru² ni sempat aku curah kan ilmu kat pelajar² aku yang hadir...selamat mencube...


1. Sediakan dulu senarai data seperti gambar di bawah ni dan klik pada Cell C2



2. Taipkan formula =REPT("I",B2) pada Cell C2 dan tekan Enter



3. Drag and Drop dari Cell C2 hingga Cell C13


4. Output terakhir adalah seperti gambar di bawah



13 comments:

Cheqna said...

tq 4 sharing..even thou dlm keja saya tak digunakan "trick" ni..but no harm done in learning.

Kepala Bergetar said...

oh.. baru tahu ni.. tq bro..
copy paste jap bt koleksi..

LUKISAN PENA said...

wah..banyak rahsia yang tak tahu lagi nih....
walaupun guna tiap2 hari..

MSR said...

tips yg berguna even aku x pandai guna excel sangat.. thanx!

REMEDY said...

formula ni boleh guna utk excel 2003 dan 2007 ker ron? rasa boleh kot...biar aku cuba jap

Katir said...

hahahahaha....
sebuah pelajaran yang ujung2nya buat postingan....
enak banget gan...banyak banget dech materinya....
kreatif...

ron said...

formula ni support untuk semua version excel...seronok dapat berkongsi trick² kat sini...nantikan tutorial yang seterusnya...

Lepat Pisang said...

thankz 4 sharing..nanti lepat praktikkan ilmu ni...thankz again..

mynuffnang said...

rone..yang ni apa fungsinya ..aku tak test lagi..tapi mcm menariklah..aku nak testlah..hehehe

~ h a n i m h u s i n ~ said...

nice.tapi utk apa ek..

hari2 kene guna excel kat tmpt practical..tapi x mahir la..=(

aien comel said...

bagus nih..

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

tak bape pandai gune excell..tapi sye dah try buat n ianya menjadi...sebenarnya ape fungsinye bile buat macma tu eh?

Nanat said...

besh3..!!! bley belajar balik nih walaupun dah tinggal lama, sbb skang kijer lari dr bidang..haiya.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...