Friday, May 7, 2010

Membuat Pangkalan Data (Create Database) dan Membuat Jadual (Create Table) Menggunakan MySQL

Salam Jumaat buat blogger² yang singgah untuk membaca blog Papan Kekunci Ku ini...baru malam ni berkesempatan untuk aku sambung entri tutorial MySQL, tentu korang tertunggu² nak sambung tutorial ni kan...ok, kat bawah ni aku dah sediakan langkah² yang mudah untuk korang fahami...bagi followers² baru, korang kena baca tutorial yang pertama di sini dulu untuk memasang (install) MySQL...tutorial yang kedua ni, aku sediakan nama Pangakalan Data (Database) : Blogger dan nama Jadual (Table) : Peribadi

1. Selepas membuka MySQL seperti tutorial yang pertama, di ruangan Create new database taipkan Blogger dan klik Create button



2. Paparan Pangkalan Data (Database) yang telah siap


3. Pada ruangan Create new table on database Blogger-->Name taipkan Peribadi dan number of fields taipkan 3 dan klik Go button



4. Paparan Jadual (Table) di dalam proses memasukkan Medan (Fields)



5. Masukkan nama field seperti paparan di bawah. Field ID adalah Primary Key kepada Jadual(Table) Peribadi ini. Selepas siap ketiga² field, klik Save button



6. Paparan Jadual (Table) yang telah siap



12 comments:

shafiq said...

thanks for the tutorial bro !


My latest entry : Tergantung Di Roller Coaster Selama 20 Minit !

::ienafazlyna:: said...

sejak abes belajar langsung dah tak sentuh mysql bagai nie..dah dpt keje pun tak de kena mengena..

NICK IRFAN said...

tutorial yg best! thnk sbb kasi info!

Lepat Pisang said...

Tutorial yang hebat n best!dah lama tinggal ilmu database ni..teringat zaman belajar dip dulu2..thannz sudi lawat blog lepat..tq

Sky8Men said...

sbjek database...ngee...pling xbape minat time 1st sem =p

tp nice share..=)

ron said...

salam pagi buat blogger² dan student²...amacam paper Database korang, blh score tak semester ni...harap tutorial ni dapat membantu..nanti kan kemunculan tutorial yang ketiga

|| nemo mimosh || said...

alaaa..rugi tak bace awal2 masa before paper database !

Aidi-Safuan said...

boleh link kan data base nih kat blog tak?

aduka said...

ni pkai auto..
pe kata ko ajar pkai manual..
pkai command..
tau canggih..
tp basic kne tahu..
=)

Nazz said...

smart la bro...nanti leh ajar database pakai access lak yer..

Nazz said...

nazzwtf.com

SwEetForEst said...

ohooo..sweet pnah blaja ni..tp pas abis blaja abis tinggal sume..hehehehe..mmg sonok blaja mysql nieyh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...