Wednesday, September 22, 2010

Khasiat Cicak Tokek


Salam buat pengunjung papankekunciku, entri kali ni aku nak ceritakan pasal sejenis cicak besar yang bernama tokek yang disebut di dalam bahasa sunda...nama saintifik nya pula adalah gekko gecko...kalo bahasa jawa pulak dipanggil tekek atau teko...nama² ni aku dapat dari sumber wikipedia...

Si Tokek ni semakin popular sejak akhir² ni dan ramai mencari nya untuk dijadikan penawar kepada penyakit² terutamanya kepada penyakit aids dan kanser...sampaikan masa aku beraya pun ade jugak masuk cerita pasal cicak tokek ni...kalo betul lah khasiat yang ada pada si tokek ni, memang menjadi permintaan tinggi...

Yang menarik nya adalah tentang harga cicak tokek ni, kat bawah ni aku list kan harga tokek di pasaran sekarang....memang boleh buat korang jadi jutawan segera lepas ni....

400 gram - 480 gram = RM 1 Juta - RM 1.5 Juta

500 gram - 650 gram = RM 2 Juta - RM 7 Juta

650 gram - 700 gram = RM 8 Juta - RM 10 Juta

700 gram - 800 gram = RM 11 Juta - RM 15 Juta

800 gram - 900 gram = RM 15 Juta - RM 20 Juta

900 gram - 1000 gram = RM 20 Juta - RM 33 Juta


10 comments:

Miss Annaz said...

nk jd penangkap & pengedar cicak tokek la...
jutawan, wooooo....

Sylarius said...

Halalan Thoyyiban ke makan menatang cicak tokek ni?

akmafaizal said...

biar betull... pas ni adelah usahawan dok ternak cicak ni..akeke :P

RS. Jessy Resources said...

Buat masa ini, semua transaksi melibatkan cicak-cicak 420g ke atas amatlah rumit. Ramai owner serik dengan gelagat buyer-buyer yang sebenarnya hanya mencari peluang memperdayakan mereka. Ada yang melibatkan prosedur yang boleh memakan masa sehingga seminggu, manakala faktor keselamatan sering menjadi persoalan. Ada juga buyer yang menggunakan helah menawarkan harga yang teramat lumayan, tetapi sebaliknya menjalankan ujian-ujian yang kononnya perlu dibuat bagi memastikan cicak tersebut sesuai. Dalam pada ini, cicak-cicak tersebut sering menjadi tertekan, disusuli pula dengan penyusutan berat badan mereka. Akhirnya, janji tetap tinggal janji.

Sekiranya tuan/puan mempunyai gecko 420g ke atas, prosedur kami amat mudah:

1. Sertakan gambar cicak (atas mesin timbang, biar berat nampak jelas) beserta suratkhabar bertarikh hari gambar tersebut diambil.
2. Kami akan memasukkan deposit dalam akaun tuan/puan (selepas melihat cicak tersebut) dalam tempoh 1-2jam.
2. Kami akan turun dan memeriksa cicak tuan/puan. Ini akan disusuli pula dengan transaksi wang yang dijanjikan. Keseluruhan proses ini memakan masa 1-2 hari sahaja.

Cicak 420g ke atas: Harga tawaran RM 3.5 juta.


R.S. Jessy
Managing Director,
RS. JESSY RESOURCES SDN. BHD.

Mobile: +6016-4049082
Fax: +604-6302828

skype: Ragvinder.Singh.Jessy
YM/MSN: cakdephatae@yahoo.com

Soon Chuan said...

Sama ngan cicak rumah ker?

ron said...

@Soon Chuan : tak sama ngan cicak kat umah tu...

khalid said...

cical tokek ada kat hutan gambang..near UMP..boleh juga didapati di gambang kari house dengan segar dan segera.. salam 1 malaysia..

Media said...

Selain di M`sia. Cicak ini senang didapati di Phnom Penh Kemboja. Tetapi nak tangkapnya memang susah.

BungaTanjung Photography said...

15 & 16 April...jackport tuk owner cicak tokek...berat minimum 320g...harga melambung tinggi...sesiapa ada roger saya..0173261165...buyer dalam 7-8 org..proses dlm 2 hari...duit hotel buyer tanggung..TQ

logorithm said...

Wah! Berbaloi kalau jadik usahawan menternak cicak tokek nih!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...