Friday, June 18, 2010

Jadikan Blog Anda Mesra SEO (Langkah Pertama) - SEO Meta Tags| Google Site Verification

Salam blogger² tegar kat luar sane, hari ni untuk redakan demam World Cup 2010 aku nak buat satu entri tutorial cara untuk pasang Google Site Verification...aku tak tau lah kalo tutorial SEO Meta Tags| Google Site Verification seperti ni dah wujud ke belum lagi...contoh coding nya adalah seperti di bawah ni...
Klik Coding Untuk Zoom

Daripada coding diatas, tutorial ni ada lah untuk mendapat kan content yang di generate semasa
verify di Google Webmaster Central...sila ikuti langkah² seperti di bawah...

1. Taip kan http://www.google.com/webmasters/ atau klik
gambar di bawah...





2. Klik pada button Sign in to Webmaster Tools dengan menggunakan Login akaun Gmail anda




3. Paparan selepas login ada lah seperti gambar di bawah...klik pada button Add Site












4. Taipkan URL blog anda di ruangan yang disediakan dan klik button Continue





5. Paparan selepas URL blog di masukkan...klik pada button Back To Home













6. Paparan seterusnya dan klik pada Add or remove owners






7. Paparan selepas Add or remove owners...klik pada Unverify






8. Paparan Verify ownership akan di paparkan...pada ruangan Verification method, pilih Meta tag seperti gambar di bawah







9. Gambar di bawah adalah content yang di generate semasa proses verify...





Selesai bagi tutorial Jadikan Blog Anda Mesra SEO (Langkah Pertama) - SEO Meta Tags| Google Site Verification...untuk langkah seterusnya aku akan sambung tutorial ini di bawah tajuk Jadikan Blog Anda Mesra SEO (Langkah Kedua) - SEO Meta Tags| Google Site Verification...


10 comments:

jerung darat said...

tq ng info nih. . .

Tn.Punya said...

mcm mana tu rone..kurang faham

ron said...

jerung - sama²...tunggu sambungan nya nanti...
tn.punya - tutorial ni untuk dapatkan verification code tu dulu bro...nanti aku sambung next tutorial untuk letak kat blog...

ejum said...

great info..thanks

Bo the Nerd said...

Bagus lah info ni bro. Aku mmg nak belajar SEO.

ron said...

biasa² je bro...mane aku tau, boleh je share kan kat sini...aku pun masih baru jgk dlm SEO ni...

syalinda johari said...

good info

Izan Ishak said...

tq for sharing...!
masih belajar pasal SEO...blm khatam2 lagi~

kakyong said...

search pasal SEO.. tersinggah ke mari.. terima kasih for the info...

http://www.kakyong.com

ron said...

@syalinda : thanks singgah sini...

@izan : welcome²...pun masih tambah ilmu pasal SEO

@kakyong : thanks singgah dan bagi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...